De btw aangifte: het hoeft niet moeilijk te zijn!

Het is misschien niet de grootste belasting, maar ze wordt door veel ondernemers wél aanzien als de lastigste: de btw.

Je btw-aangifte in orde brengen. Het wordt door veel ondernemers aanzien als een lastige en moeilijke karwei, maar niets is minder waar! Een btw-aangifte hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een goed boekhoudpakket (zoals ons eigen Rox-e.NET) is dit onderdeel van je boekhouding een fluitje van een cent.

Als jij je facturen in de loop van het kwartaal steeds correct hebt ingeboekt in je aankoop- en verkoopdagboek hoef je enkel nog maar een .xml bestand aan te maken via onze software en op te laden naar de Intervat toepassing. Geen gedoe meer met roosters uitrekenen en natellen.

Wat geef je precies aan?

Je geeft de btw aan die je hebt ontvangen van je klanten, daar trek je de btw vanaf die je zelf aan je leveranciers hebt betaald. Meer btw betaald dan ontvangen? Dan krijg je dit terug van de staat. Graag een opfrissing van wat btw precies is? Lees dan zeker onze startersgids.

Hoe geeft je het aan?

Je aangifte doe je eenvoudig via de Intervat toepassing. Je hebt hier enkel je PC, je e-ID, een kaartlezer en een internetverbinding voor nodig.

Je kan de roosters manueel invullen maar met het uploaden van een .xml bestand gaat het natuurlijk veel sneller.

Wanneer geef je het aan?

Dit hangt er vanaf. Welk soort aangever ben jij?  Ben je een kwartaalaangever, dan geeft je elke 3 maand je btw-aangifte in. Anderen geven dan weer maandelijks of jaarlijks aan. De aangeefdatum valt op of rond de 20ste van elke maand. Je kan ons handig betaalschema onderaan de pagina downloaden.

Voor een overzicht van de betaalmomenten van het huidige kalenderjaar kan je altijd terecht op de officiële  btw-kalender van de dienst financiën. In deze kalender kan je soms uitzonderingen terugvinden (omdat er bijvoorbeeld technische problemen zijn rond de normale datum voor aangiftes). Met ons schema kan je steeds voor jezelf berekenen wanneer je aangifte binnen moet.

..Ook niet vergeten

De btw aangifte bestaan uit 3 delen. Vergeet dus ook volgende verplichte documenten niet:

Klantenlisting

Jaarlijks verwacht de overheid een klantenlisting van jou. Deze bevat de btw-nummers van al jouw Belgische, btw-plichtige klanten die minstens 250 euro (netto) bij jou hebben uitgegeven.

Deze lijst bevat voor elke klant het totaalbedrag aan geleverde goederen en diensten alsook het totaalbedrag van de betaalde btw.

Vergeet hier ook niet je creditnota’s aan toe te voegen. Zelfs al komen ze niet aan het bedrag van 250 euro netto.

Deze klantenlisting moet jaarlijks aangeven worden voor 31 maart.

Intracommunautaire listing

Als je intracommunautaire klanten hebt moet je ook nog een intracommunautaire listing doorgeven. Deze lijst is een opsomming van alle intracommunautaire leveringen van goederen en diensten.

Kijk dus even je roosters 44 en 46 na. Staan hier bedragen in? Dan moet je je intracommunautaire listing mee aangeven met je btw aangifte.

“Intracommunautaire levering (vanuit België): Levering van goederen vanuit België naar een andere lidstaat met vervoer van de goederen van de ene lidstaat naar de andere lidstaat.”

Geen intracommunautaire leveringen tijdens deze periode? Dan hoeft je deze listing niet te maken (zelfs geen nihil aangifte).


Niet (meer) zeker wat al de roosters op je aangifte betekenen? Download hier ons handig overzicht.

Download hier ons handig schema voor het plannen van je betaalmomenten.