6 vragen om je te stellen voor je een nieuwe PC koopt

Ga je een PC kopen? Doe dit dan niet overhaast. Door je aankoop goed voor te bereiden ben je zeker dat je met een aankoop naar huis komt waar je geen spijt van krijg. Gebruik deze 6 vragen als leiddraad doorheen je aankoopproces.

1. Laptop of Desktop?

Laptops, je hebt lichtgewichten en je hebt kleppers die met gemak een desktop computer vervangen. Kies een model dat aansluit bij het geplande gebruik. Ben je vaak onderweg? Werk je met grafische software? Moet je veel dingen bewaren?

Het heeft geen zin een laptop te kopen als je steeds hetzelfde bureau werkt. Investeer dan in een desktop model.

Desktopmodellen hebben het voordeel dat je een comfortabele werkruimte kan creëren (apart toetsenbord en muis, meerdere, grote schermen,…)

2. Welk scherm?

Momenteel is de trend bij veel laptopschermen dat er een touchscreen ingebouwd zit. Dat klinkt waarschijnlijk als een handig gadget maar laat je niet te snel verleiden om hiervoor te kiezen. Touchscreens zijn namelijk glanzend en glanzende schermen reflecteren veel meer dan matte schermen. Zit je lange tijd voor de computer? Kies dan voor een mat scherm zonder touchscreen.

Bij schermformaat is het opnieuw afwegen wat je ermee gaat doen, vooral als je een laptop aankoopt. Een groter scherm werkt comfortabel maar is zwaarder. Bij desktopmodellen is het eerder een vraag van ruimte en budget.

3. CPU?

De meest voorkomende CPU’s (of processors) zijn die van Intel. Core i3, Core i5 e, Core i7. Waarom? Omdat deze de beste resultaten leveren als het komt op multimedia en multitasking.

Met de Core i7 krijg je de beste prestaties. Maar heb je dit nodig? Het brengt namelijk een ferme meerkost met zich mee en deze chip genereert meer hitte dan zijn kleinere broertjes. Dat kan een serieus nadeel zijn bij laptops.

De Core i3 is dan weer de budget oplossing. Goed voor de meest basistoepassingen als surfen en mailen maar kan leiden tot performanceproblemen bij intensiever gebruik.

Ben je geen grafisch ontwerper of gebruiker van zware computersoftware, maar wil je toch zeker zijn dat je de meest courante toepassing vlot kan gebruiken dan ben je best af met de middelklasse Core i5.

4. RAM?

RAM (Random Acces Memory) helpt je computer vlotter gegevens verwerken. Hoe meer RAM je hebt, hoe meer taken je computer tegelijkertijd kan verwerken.

De absolute minimum is momenteel 4GB. Ben je van plan om je laptop professioneel te gebruiken? Dan raden we aan om voor minimum 8GB te kiezen.

5. Opslag capaciteit?

Dit is een zeer persoonlijke keuze. Hoeveel bestanden en programma’s heb je nodig om vlot te werken? Kies je voor opslag op een interne of externe hard schijf of ga je eerder kiezen voor cloudopslag?

Wat we alvast iedereen kunnen aanraden is om te kiezen voor een SSD harde schijf als primaire opstartschijf (de “C: schijf”). Deze zijn niet alleen sneller maar ook minder gevoelig aan mechanische fouten. Nadeel is wel dat deze schijven niet heel erg groot zijn en vrij duur in vergelijking met hun klassieke tegenpolen.

6. Apple of Microsoft?

In deze keuze zijn we bevooroordeeld. We maken namelijk Windows software. Maar we kunnen hier wel wat duidelijkheid in scheppen. Kies je voor Microsoft (Windows) dan ben je zeker dat het overgrote deel van de courante software zonder problemen zal werken op jouw system. Kies je Apple, dan is je keuze wat beperkter. Wil je dan software als de onze draaien, dan moet je al extra software gaan aankopen om dit te doen werken. Niet onmogelijk maar een extra kost bovenop een al duur system.

Windowscomputers zijn gevoelig goedkoper en makkelijker aan te passen. Is een onderdeel van je PC verouderd? Dan kan je relatief makkelijk individuele onderdelen gaan (laten) vervangen. Bij iMacs is dit een pak moeilijker.

iMacs zijn prachtige computers voor grafisch ontwerpers maar voor de gemiddelde ondernemers is een investering als deze niet nodig.

Samengevat:

Maak eens lijstje van je belangrijkste programma’s en zorg dat de nieuwe computer deze zonder problemen kan draaien. Stel voor jezelf vast wat je nodig hebt en maak op basis daarvan je keuze.

Laat je niet verleiden met opties die je nooit zal gebruiken. Investeer liever in betere kwaliteit hardware die je wel degelijk nodig hebt.