Recycleren: niet enkel een kostenpost

Recycleren is belangrijk. We produceren met z’n allen een massa afval. Het aandeel van KMO’s daarin is niet te onderschatten. Naast het vanzelfsprekende effect op ons leefmilieu kan je als ondernemer ook kijken naar de economische kant van je afval.

Afval kost geld?

Je denkt meteen aan alle kosten die vasthangen aan recycleren maar afval kan je als ondernemer ook geld opbrengen. We zetten enkele opties op een rijtje: Verpakkingsafval

  • In veel economische sectoren is er geen ontkomen aan: verpakkingen. Maar het correct recycleren van dit afval kan je geld opbrengen.  VAL-I-PAC kent ondernemingen premies toe naargelang de hoeveelheid verpakkingsafval ze sorteren. Voor een kleine rolcontainer die maandelijks geleegd wordt,  krijgt je ongeveer 60 euro per jaar

 

  • In zo goed als elke ondernemer staat wel een printer. Wist je dat er verschillende bedrijven zijn die je lege inktpatronen komen ophalen om deze te recycleren? En waarom stoppen bij printers? Ook ander IT-materiaal kan op deze manier gerecycleerd worden. Computers en toebehoren bevatten namelijk waardevolle grondstoffen waar recyclagebedrijven een mooi bedrag voor over hebben. Alleszins beter dan wat je prullenbak je er voor geeft, niet?

Goed sorteren geeft je een groen imago.

Sorteren en recycleren is van groot belang voor het halen van bepaalde ISO-normen. Deze ISO normen leveren dan weer voordelen op voor jouw bedrijf (zeker de normen die je vrijwillig behaald!). Het ondersteunt niet enkel je groene imago maar geeft je ook een tandje voor op je meer “vervuilende” concurrenten.

Niet opgehaald? Lever ze dan gratis in.

Bovenstaande opties niet van toepassing? Gooi die oude toestellen dan niet bij het afval. Je kan altijd terecht bij Recupel. Je hebt namelijk bij de aankoop al een kleine bijdrage betaald die er voor zorgt dat je toestel gratis gerecycleerd word als het gaat om een huishoudelijk toestel. Grotere apparaten vereisen een extra (kleine) administratieve kost. Deze kost heeft niets te maken met het gebruik maar wel met criteria als grootte en gewicht.

Voor batterijen kan je terecht bij BeBat. Je weet wel, die kleine geelgroene bakjes die je in de supermarkt ziet.

Zoals je leest: geen excuus meer. Get to recycling!

Bron