Online Aanwezigheid: De Weg naar Succes

Met de lancering van Google Inc.’s Digitaal Atelier zet het Amerikaans bedrijf nog maar eens in de verf hoe belangrijk het is om een online aanwezigheid op te bouwen, zowel als individu als bedrijf.

Als marketingtool is het internet van onschatbare waarde en door initiatieven als deze ook steeds toegankelijker. Het helpt je bedrijf groeien en geeft een boost aan je carrière.

Niets dan voordelen toch?

De eerste indruk

Of je nu wil of niet, dat eerste zoekresultaat op zoekmachines als Google is steeds vaker het eerste wat potentiële klanten te zien krijgen. Als deze informatie onduidelijk, onoverzichtelijk of verkeerd is zal dit een negatieve weerslag hebben op je imago.

Hoe goed je zaak ook is, hoe kwaliteitsvol je service of hoe tevreden je bestaande klantenbasis. Al deze pluspunten gaan verloren op het internet als jij er zelf geen controle over neemt.

Stel een plan op

Start eens met jezelf of je zaak te Googelen. Wat zie je tussen de zoekresultaten? Zie je niet meteen wat je zoekt? Grote kans dat potentiële klanten hetzelfde probleem ondervinden en afhaken.

Niet iedereen kan evenveel tijd en geld investeren in een grote online aanwezigheid. Grote bedrijven hebben vaak meerdere mensen in dienst die de diverse sociale mediakanalen, blogs en websitepagina’s onderhouden.

Sta jij er alleen voor? Focus je dan op één of twee pagina’s. Afhankelijk van je product of service zullen bepaalde sociale mediakanalen beter aansluiten bij jouw marketingdoelen.

Neem eens een kijkje bij de concurrentie. Wat krijg je te zien als je hen ingeeft in een zoekmachine?

Waar begin ik?

De twee belangrijkste tools van het moment zijn nog steeds: een eigen website en een Facebookpagina.

Een eigen website hoeft niet moeilijk en niet duur te zijn. Gratis websites als Wix en Jimdo maken het mogelijk snel en eenvoudig een eigen pagina aan te maken. Graag nog simpeler? Maak een About.me.

Investeer in een eigen domeinnaam en link deze aan je webpagina. Een domeinnaam is namelijk makkelijker te onthouden dan de langere URL’s van de gratis websites en komt professioneler over.

Een tweede optie is een Facebookpagina. Het is bijna vanzelfsprekend om aanwezig te zijn op dit platform, dat nog steeds het meest gebruikte sociale netwerk van België is.

De bedrijfspagina’s van Facebook zijn overzichtelijk en toegankelijk. Je kan alle belangrijke informatie zoals openingsuren, telefoonnummer en adres makkelijk vermelden en je kan in contact blijven met je klanten.

Eens stapje verder

Facebook is natuurlijk niet de enige sociale netwerksite. Er zijn een resem opties beschikbaar die elk aansluiting vinden bij bepaalde sectoren.

Heeft je zaak een visueel aspect? (alles gaande van een koffiehuis met mooi verzorgde latte’s en schattige taartjes tot een freelance illustrator die reclameposters maakt). Zoek een sociaal netwerk waar de nadruk ligt op beelden zoals Instagram of Pinterest. Deel je producten, diensten of geef volgers een kijk achter de schermen.

Laat ook zien wat jou inspireert. Vooral op Pinterest, wat in zijn puurste vorm eigenlijk een digitaal moodboard is, kan je mooi tentoonstellen wat de esthetiek van jouw zaak is.

Is jouw product wat minder tastbaar? Je voorziet in diensten zoals bijvoorbeeld boekhouding, administratie of copywriting? Speel dan meer in op het delen van jouw kennis. Maak een microblog op Tumblr waar je gevonden of eigen informatie deelt over jouw vakgebied. Ga in gesprek met anderen in jouw sector op Twitter of Linkedin. Profileer je als expert in jouw vakgebied.

Conclusie

Er is een wereld aan mogelijkheden. Maak er dan ook gebruik van! Jij bepaald welke tools je gebruikt en op welke manier, niet andersom. Je hoeft geen slaaf te worden van het internet.

Maak van jouw online aanwezigheid een extensie van jezelf. Sta mensen te woord op Facebook zoals je zou doen in je zaak.

Een boodschap in je eigen stem leest zoveel beter dan het zoveelste verkooppraatje.

En als het je allemaal een beetje te veel lijkt te worden: schakel een vriend of familielid in die met al die dingen wat vlotter overweg kan dan jijzelf of zoek een professional die jou verder op weg kan helpen.

 

Origineel Artikel: CJaana