Startertip: 3 goede redenen om zelf je boekhouding te doen

Je het een origineel idee, een passie, een talent en daarmee wil je je eigen zaak starten. Je ziet jezelf vol passie je zaak runnen maar wat vaak minder romantisch is, is al die administratie die hierbij komt kijken. Het grootste en ook belangrijkste deel hiervan is zonder twijfel de boekhouding.

Een eigen boekhouding bijhouden is de fundering van je zaak. Het is niet enkel noodzakelijk voor de belastingdienst maar de informatie die deze cijfers je op het einde van een kwartaal bezorgen zijn onontbeerlijk voor het inschatten van de financiële gezondheid van je onderneming.

Als ondernemer moet je vaak beslissingen nemen. Omdat je zelf dagelijks met de cijfers bezig bent zal je veel sneller trends gaan spotten en daar ook op kunnen inspelen. Betalingsgedrag van klanten, achterstallige facturen, producten die het heel goed of heel slecht doen,… Bepaalde beslissingen of keuzes zullen zo zichzelf uitwijzen.

Als je er voor kiest om je boekhouding om de zoveel tijd bij een externe partner te dumpen heb je vaak het fenomeen “uit het oog is uit het hart”. Nare verassingen komen zo vaak pas naar boven als het te laat is.

Wat is dat nou, die boekhouding?

Een boekhouding is een overzicht van jouw financiële transacties. Strikt genomen heeft deze twee wettelijke functies:

  • Bijhouden hoeveel BTW je hebt betaald én ontvangen (voor de BTW-aangifte en BTW-listing)
  • Bijhouden hoeveel winst of verlies jouw zaak heeft gemaakt (voor de inkomstenbelastingaangifte (personen- of vennootschapsbelasting))

Met deze twee functies voldoe je aan de eisen van de belastingdienst. Maar je boekhouding hoeft er niet alleen te zijn in functie van de Staat. Er zijn nog tal van redenen waarom het bijhouden van een boekhouding van grote waarde kan zijn voor jou en je zaak. Hieronder lichten we er een paar toe.

De kostprijs

Het uitbesteden van je boekhouding aan een accountant of administratiebedrijf kan heel wat geld kosten. Ook is het als starter moeilijk te voorspellen hoeveel uur je maandelijks van de diensten van je accountant zal moeten gebruik maken. Dit hangt namelijk sterk af in welke staat van (des)organisatie jij je documentatie binnenbrengt.

Deze onvoorspelbaarheid kan je opvangen door zelf je boekhouding te doen. Een boekhoudpakket koop of huur je aan voor een vast bedrag. Deze kost is in te brengen en je kan je tijd bij de boekhouder beperken. Je boekt dus zelf in en je boekhouder, fiscalist of accountant controleert en verbetert waar nodig.

Boekhouden is niet moeilijk

Je kan het makkelijk aanleren via verschillende kanalen. Nieuwe zelfstandigen hebben vaak zelfs een cursus bedrijfsbeheer achter de kiezen. Met deze opleiding heb je al een sterke basis. Je kan beter geld investeren in een goede fiscalist. Deze professional denkt mee met je bedrijf en helpt je groeien.

Wettelijk verplicht

Het bijhouden van een boekhouding is een wettelijke verplichting, die verschillend is naargelang de omvang en de aard van je onderneming.

Een goede boekhouding moet voldoende informatie verstrekken over alle inkomsten en uitgaven in uw bedrijf en moet alle bewijsstukken bevatten (facturen, rekeninguittreksels, afschrijvingstabellen, enzovoort). Als je deze bewijsstukken zelf bewaart, ben je zeker dat deze niet verloren zullen gaan bij een externe firma.

Denk je nog steeds aan uitbesteden?

Het inhuren van een expert betekent dat je ervan kunt uitgaan dat je je boekhouding toevertrouwt aan iemand die op de hoogte is van de steeds veranderende fiscale spelregels.

Rox-e.NET heeft hierin het beste van beide werelden. Je beheert namelijk zelf je boekhouding met ons pakket en je krijgt hier bovenop (jawel, gratis inbegrepen!) het nodige boekhoudkundige advies. In de knoop met bepaalde terminologie? niet zeker of een bepaalde nieuwe wetgeving van toepassing is op jou? Je kan snel en makkelijk contact met ons opnemen en wij helpen je graag verder.

Werk je toch nog graag samen met een eigen boekhouder, accountant of fiscalist? Dat is ook geen enkel probleem. Onze software is namelijk zo gemaakt dat jij en je fiscale professional allebei toegang hebben tot de nodige gegevens. Kost- én tijdbesparend!