Geef je brein een boost met deze 10 tips

Een zoveelste verjaardag vergeten, je vuilnis weeral eens niet op tijd buitengezet. Thuisgekomen zonder de melk,… Deze kleine dagelijkse ongemakken zijn op zich al een goede reden om je geheugen te trainen. Maar een goed geheugen hebben is ook belangrijk in je werkomgeving. Deadlines, taken, presentaties,.. Zelfs het beter onthouden van namen geeft je een voetje voor in je professionele leven.

Hieronder kan je 10 goede gewoontes terugvinden die jouw brein een flinke boost zullen geven.

 

  • Lees eens een boek 

Jezelf laten meeslepen in de wereld van een aangrijpende roman kan meetbare veranderingen teweegbrengen in je hersenen. Die veranderingen blijven minstens 5 dagen nawerken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Emory University in Atlanta (VS).

  • Eet gezond 

Het volgen van bepaalde diëten blijkt bijzonder effectief in het gezond houden van je hersenen. Een dieet als het MIND-dieet helpt je hersenen beschermen tegen enkele vormen van dementie, waaronder Alzheimer.

Tijdens  een typische MIND-dag eet je onder andere noten, bessen, kip of vis en volkorengranen.

Daarnaast is het belangrijk bepaalde voedingsmiddelen te mijden, zoals boter, kaas, rood vlees, gebak, zoetigheid en gefrituurd voedsel. Over het algemeen legt het MIND-dieet dus de nadruk op natuurlijke, plantaardige voedingsmiddelen, gecombineerd met een minimale opname van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

  • Eet regelmatig 

Het is niet enkel belangrijk wat je eet maar ook hoe je eet. Een studie van de UCLA toont aan dat laat op de avond eten een averechts effect heeft op je geheugen. Meer bepaald op hoe je dingen onthoudt, je concentratie- en leervermogen.

Eet regelmatig, sla het ontbijt niet over en beperk eten na 8 uur ‘s avonds tot een minimum.

  • Beweeg 

3 tot 4 keer een half uur bewegen per week komt niet alleen je fysieke maar ook je mentale gezondheid ten goede. Het stimuleert extra bloedtoevoer naar het deel van je hersenen dat instaat voor je geheugen.

  • Schrijf je nota’s met de hand 

Je kan beter overwegen om je nota’s met de hand te schrijven in plaats van deze te typen op een laptop of computer. Studies tonen aan dat je materiaal makkelijker onthoudt omdat het schrijfproces je verplicht om meer aandacht te schenken aan wat je noteert.

  • Blijf bezig 

Uit studies blijkt dat mensen die een druk leven leiden vaak een beter geheugen hebben. Ook hun redeneringsvermogen is beter.

Het is wel op te merken dat het misschien niet betekent dat een druk leven je hersenen beschermt maar wel dat er een correlatie is tussen de twee. Mensen die “slimmer” zijn zoeken vaker mentale stimulatie. Het kan dus zeker geen kwaad zo iemand proberen te zijn. Het oude gezegde “rust roest” is zeker niet uit de lucht gegrepen.

  • Probeer nieuwe dingen 

Het breken van routine houd je scherp. Je brein is constant bezig met het beslissen of informatie al dan niet belangrijk is. Wanneer je in een nieuwe situatie bent, zal je brein ervan uitgaan dat deze informatie belangrijker is en deze dan ook beter vasthouden.

  • Beperk multitasking 

Ja, dit is veel gevraagd. Maar multitasking leidt tot vermoeidheid, stress en kan je mentale productiviteit negatief beïnvloeden. Het lijkt contraproductief, maar probeer je te focussen op één taak tegelijkertijd. Je brein zal je dankbaar zijn. Probeer in plaats van multitasking een meer gefocuste aanpak: limiteer de input die je brein krijgt tot het hoogst nodige. Je zal op die manier je taak tot een beter einde brengen.

  • Slaap voldoende 

Vooral voor ondernemers lijkt te gelden: er zijn niet genoeg uren in een dag en dat leidt vaak tot korte nachten. De lange termijn effecten hiervan zijn evenwel nefast voor je geheugen. Probeer regelmatig 7 a 8 uur per nacht te slapen. Informatie krijgt een betere houvast in je hersenen terwijl je slaapt.

  • Doe een power nap 

Power nappen is ook een goede manier om je brein de rust te bieden die het nodig heeft. Een belangrijke speler in het vormen van herinneringen is namelijk de hippocampus. Je kan herinneringen veel effectiever gebruiken als ze van de hippocampus naar andere hersengebieden zijn getransporteerd. Wanneer je veel nieuwe informatie in je hippocampus hebt, is deze op een gegeven moment ´vol´ en leer je niks nieuws meer bij. Door een korte slaap te houden wordt je hippocampus weer ´geleegd´. Dat bleek uit onderzoek van  Berkeley University in Californië (VS).