Telenet en privacy

Je hebt het eind vorige maand vast al eens zien voorbij komen in de krant of op TV (of als je klant bent bij Telenet, via een vrolijke email): De “klantenbeleving” van de ongeveer 1.2 miljoen Telenetklanten zal vanaf nu gepersonaliseerd worden. Dit betekent concreet dat Telenet informatie verzamelt over het kijk- en surfgedrag van zijn klanten en hiermee gepersonaliseerde reclame zal uitzenden op de zenders Vier en Vijf.

Hier kwam meteen veel reactie op van zowel Telenetklanten als de Privacycommisie. Die laatste had al eens een negatief advies gegeven over de plannen van het Mechelse telecombedrijf. Zij hadden herhaaldelijk gewaarschuwd om deze aanpassing actief “opt-in” te maken. Dat wil zeggen: de gebruiker moet actief toestemming geven voor het verzamelen van zijn of haar gegevens.

Telenet is hier dus duidelijk niet op ingegaan. Het bedrijf heeft namelijk zijn privacy beleid automatisch aangepast voor alle klanten (zowel bestaande als nieuwe). Dit nieuwe privacy beleid zegt dat al deze klanten met onmiddellijk ingang toestaan dat hun kijk- en surfgedrag wordt geanalyseerd met als doel reclame op maat te geven.

Wil je meer lezen over hoe je controle krijgt over je privacy instellingen bij Telenet? Lees dan zeker dit blogbericht van Jeroen Baert. Hij legt stap voor stap uit hoe je je instellingen kan wijzigen.

Over de moraal van Telenet gaan we ons in dit blogbericht niet uitspreken. Waar we wel kort willen op ingaan is privacy en het beheren en delen van persoonlijke data.

Door de manier waarop Telenet (en andere bedrijven) omgaat met de privacy van hun klanten worden veel mensen wantrouwig naar de veiligheid van andere services (zoals de Cloud). Het is alvast een stap in de juiste richting als mensen bewuster omgaan met hun gegevens maar het kan niet de bedoeling zijn dat bepaalde services gemeden worden uit angst voor privacy problemen.

In het geval van Rox-e.NET kunnen we onze gebruikers verzekeren dat hun financiële gegevens correct en veilig behandeld worden.

Rox-e.NET werkt met de Cloudtechnologie van Microsoft. Microsoft is toonaangevend als het gaat over beveiligingsregels door hun ondersteuning van een internationale en Europese standaard die de privacybescherming van persoonlijke gegevens bij clouddiensten moet garanderen, de zogenaamde ISO27018 -standaard.