Intervat: je btw-aangifte electronisch indienen

Het elektronisch indienen van een btw-aangifte gebeurt via Intervat.

Intervat is een webapplicatie die gratis beschikbaar gesteld wordt door de FOD Financiën.

Wat kan ik precies indienen via Intervat?

Via deze applicatie kan je volgende courante btw-documenten indienen :

  • periodieke btw-aangiften
  • klantenlistings
  • intracommunautaire opgaven

Alsook iets minder voorkomende documenten als:

  • aanvragen tot terugbetaling Vatrefund
  • opgaven van intracommunautaire levering van nieuwe vervoermiddelen
  • bijzondere btw-aangiften 629
  • registratie en aangiften via de MOSS module (Belgische ondernemingen die elektronische diensten, telecommunicatiediensten of radio- en televisieomroepdiensten verrichten aan niet btw-plichtigen, in andere lidstaten van de Europese Unie)

Hoe dien ik de aangifte in?

Naast de vanzelfsprekende computer met internetverbinding moet je ook beschikken over een middel om jezelf te identificeren. Dit kan door je elektronische identiteitskaart (en een kaartlezer) of een digitaal certificaat. Dit certificaat kan je verkrijgen bij een Certificatie Autoriteit als Globalsign, ISABEL of Certipost. Het certificaat moet een klasse 3 certificaat zijn.

Als je één van deze identificatiemiddelen ter beschikking hebt kan je inloggen op de webapplicatie via je browser.

De inlogprocedure verloopt via CSAM. Je kan hier meer informatie terugvinden over deze nieuwe manier van inloggen.

Opgelet met oudere versies van Internet Explorer of Windows XP: Intervat ondersteunt deze niet. Ook de browser Edge, die nu standaard in Windows 10 zit, wordt niet ondersteund. Gebruik bij voorkeur een up-to-date versie van Firefox of Google Chrome.

 Zo gauw je ingelogd bent kan je op twee verschillende manieren je aangifte gaan indienen.

INTERVATverzenden-via-bestand

“Verzenden via bestand”

 • Bij “Verzending via bestand” kan je een .xml bestand gaan opladen. Dit bestand kan je rechtstreeks downloaden uit ROX-E.NET.
 • Je kan ook werken “via schermen”. Langs deze weg geef je manueel alle roosters in.

Als je werkt met een boekhoudprogramma als ROX-E.NET is “via bestand” de aangewezen manier van werken.

(niet zeker waar je dit .xml bestand kan terugvinden nadat je het aangemaakt hebt? In onze FAQ leggen we dit proces stap voor stap uit)

Module Intervat van ROX-E.NET

Via de module Intervat van ROX-E.NET kan je de nodige documenten aanmaken in .xml formaat. Dit kan de btw-aangifte zijn, de klantenlisting of de intracommunautaire listing.

Ben je boekhouder of accountant en dien je deze documenten niet voor jezelf in? Met een simpele druk op de knop geef je dit mee op de aangifte.

Vijf veel gestelde vragen over aangiften

 • Ben ik verplicht om mijn periodieke aangifte elektronisch in te dienen?

Kort antwoord: Ja. De redenen voor vrijstelling zijn beperkt en de rompslomp die komt kijken bij het aanvragen van deze vrijstelling is arbeidsintensiever dan het elektronisch indienen.

 • Waarom worden de totalen niet automatisch ingevuld?

Het zelf berekenen van de totalen is een extra vorm van controle. Je moet dit niet doen als je een .xml bestand uit je boekhoudpakket upload. Dan heeft het programma de controle voor jou al uitgevoerd.

 • Hoe dien ik een nihilaangifte in?

In het geval van een nihilaangifte vul je 0,00 in rooster 71 of 72 in. Of als je een .xml bestand aanmaakt via ROX-E.NET: Genereer de aangifte zonder iets in te vullen en laad het bestand normaal op.

 • Wat moet ik doen in geval ik een fout heb gemaakt?

Je dient een nieuwe aangifte in via Intervat. Deze nieuwe aangifte vervangt automatisch de oude. Je kan ook de referentiecode van jou vorige aangifte ingeven. In ROX-E.NET is hier een plaatsje voor voorzien (“referentie ontvangstbewijs”).

 • Wat gebeurt er indien ik twee maal dezelfde aangifte opstuur?

De administratie houdt enkel rekening met de eerst ingediende aangifte, tenzij de tweede aangifte de bovenvermelde commentaar bevat.