5 tips om deze eindejaarperiode door te komen als ondernemer

Met het kerstweekend achter de rug gaan we de laatste week van 2016 in. Voor de meeste mensen is dit een fijne, relaxte vakantieperiode maar voor ondernemers is het vaak “business as usual”. Klanten en deadlines wachten nu eenmaal niet, ondanks de gemoedelijke eindejaar sfeer.

Neem hierbij nog de kinderen, familie, vrienden, gastvrouw of gastheer spelen,… Het is een niet te onderschatten stressfactor. Een gezonde balans vinden tussen werk, vrije tijd en familie is onontbeerlijk en met deze 5 tips gaan we jullie daar mee helpen!

1) Leer prioriteiten stellen

Het is belangrijk om je af te vragen wat belangrijk is voor jou. Geen zorgen. In deze denkoefening mag je even egoïstisch zijn.

Wil je je vrije momenten gebruiken om je favoriete tv-series in te halen? Of is het de ideale moment om wat meer leuke activiteiten met je kinderen te doen? Of voel je je gewoon het beste op het einde van een productieve (werk)dag?

Deel je dag in volgens deze prioriteiten en schrap onnodige activiteiten.

2) Beperk pendelen tot een minimum, zowel voor je werk als privé.

Je bent een hoop tijd kwijt aan pendelen. Niet alleen voor je werk maar ook voor alles wat bij de feestdagen komt kijken. Werk dus, in het mate van het mogelijke, van thuis uit en koop je cadeautjes online. Zelf je boodschappen kan je via het internet doen. Op die manier win je heel wat tijd die je dan op kan spenderen aan leuke dingen.

3) Pas je werkuren aan

Een vast werkschema is een goede zaak, zeker als je van thuis uit werkt, maar tijdens deze periode is het vaak onbegonnen werk je hieraan te houden.

Plan je werk rond fijne activiteiten. Werk ’s ochtends en ’s avonds en houd de rest van de dag vrij voor activiteiten met vrienden en familie. De meeste bedrijven en werknemers zijn tijdens deze periode gesloten of werken veel minder. Daardoor is het niet echt nodig om je aan de klassieke kantooruren te houden.

4) Maak je “kantooruren” duidelijk aan je omgeving

Het zal waarschijnlijk nodig zijn wat assertiever te zijn tijdens deze periode. Niet enkel naar klanten en collega’s maar ook naar je familie. Maak duidelijk wat binnen deze periode je kantooruren zijn.  Je werkcontacten moeten weten dat je beschikbaar bent binnen bepaalde uren maar niet erbuiten. Het omgekeerde is ook belangrijk. Maak aan je familie duidelijk dat je binnen deze uren aan het werk bent en niet gestoord wil worden. Het klinkt streng, maar dit betekent dat je in deze duidelijk afgelijnde periodes ook 100% aanwezig bent. Als je deze grenzen te vaag maakt kom je in een situatie waar je 24/7 beschikbaar moet zijn voor iedereen.

5) Luister naar je lichaam

Ziek worden is nauwelijks te vermijden en past nooit in je schema. Vooral in deze periode zijn we extra vatbaar voor de klassiekers als een verkoudheid of griep.

In plaats van hier door te worstelen en te blijven werken kan je beter stoppen en een volle dag vrij nemen om jezelf te verzorgen en aan te sterken. Doe je dit niet, dan loop je het risico de rest van de week aan halve capaciteit te werken. Met één dagje vrij te nemen ben je veel minder tijd kwijt.

Alvast een prettig eindejaar gewenst!