7 tips om een vliegende start te maken in 2017

Goed gestart is half gewonnen: 7 tips om een vliegende start te maken in 2017

1. Sta even stil bij de reden waarom je ondernemer bent geworden

Of je bedrijf nu in het midden van een groeispurt zit of even een moeilijker moment doormaakt, sta even stil bij de reden waarom je doet wat je doet. Breng dit kernidee onder woorden en gebruik het als leidraad in het nieuwe jaar. Die passie die je had als starter kan helpen het vuur terug aan te wakkeren in 2017.

2. Breng wat minder tijd door op kantoor

Als ondernemer is het vaak moeilijk de uitknop te vinden. 60+ uur per week werken lijkt op het eerste zicht misschien een goede werkethiek maar het is een slechte langetermijnvisie. Het enige wat je met zo’n werkschema krijgt is een burn-out. Maak tijd voor jezelf en je familie. Geef jezelf regelmatig even tijd om te herbronnen. Zo werk je wat minder maar wél beter.

3. Investeer wat tijd in je online aanwezigheid

Ben je nog steeds niet overtuigd van het nut van sociale media? Tijd om hier verandering in te brengen. Een aanwezigheid op Facebook, Twitter, LinkedIn,.. is één van de beste manieren om je product aan de man te brengen, te communiceren met je klanten en opgemerkt te worden. Spendeer wat tijd aan deze pagina’s. Optimaliseer ze en zorg dat ze regelmatig geüpdatet en gecheckt worden. Het is een vereiste voor elke moderne ondernemer. Neem ook je website eens onder de loep. Zijn alle pagina’s nog bereikbaar? Is alle informatie nog relevant en up-to-date? Geef dit door aan je webmaster en maak van je website een uithangbord waar je trots mag op zijn.

4. Injecteer wat plezier in je bedrijf

Mensen willen nu, meer dan ooit, geëntertaind worden. Maak hier handig gebruik van en voeg een entertainment factor toe aan de service die je biedt. Mensen zoeken ervaringen, niet gewoon de zoveelste plek waar ze dingen kunnen kopen. Voeg deze meerwaarde toe en zie hoe je met kop en schouder boven je niche uitsteekt.

5.Ruim je werkplek op

Onderschat niet hoeveel negatieve invloed een onopgeruimd bureau kan hebben op de kwaliteit van je werk. Maak eens een namiddag vrij om alle oude papieren weg te gooien, alles netjes in een map te stoppen en te labelen. (of als je graag digitaal wil gaan: alles in te scannen in de Cloud te archiveren). Ook je werkcomputer mag zeker één keer per jaar een grote schoonmaak ondergaan. De-installeer programma’s die je niet gebruikt, gebruik een programma als CCleaner om onnodige systeembestanden op te ruimen en verwijder alles wat je kan afleiden.

6. Krijg een overzicht over je financiën

Het is niet omdat je een boekhouder hebt dat je je boekhouding mag verwaarlozen of negeren. Een goed voornemen voor 2017 is dat je wat korter op de bal speelt als het op je financiën aan komt. Neem zelf een deel van je boekhouding voor je rekening en zie sneller wat de positieve en negatieve trends zijn.

7. Vergeet ook niet even achterom te kijken

Hoezeer het nieuwe jaar ook draait om een frisse start, vergeet zeker niet bij te leren uit het voorgaande jaar. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen zijn nuttig. Bouw verder op de ervaringen die je hebt opgedaan en streef naar een succesvol 2017.