De gestructureerde mededeling: Hoe werkt het?

De gestructureerde mededeling: Iedereen kent het en heeft het wel al eens gebruikt. De meeste mensen staan niet stil bij het hoe en waarom van deze resem cijfers, daarom bekijken we dit deze week eens in detail.

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen de verschillende types. Je hebt de mededeling in het Belgische formaat (OGM) en het Europese formaat (ISO11649).

Belgische gestructureerde mededeling (OGM)

Een overschrijving met gestructureerde mededeling of afgekort “OGM” is een combinatie van drie groepen van 12 (respectievelijk drie, vier en vijf) cijfers, gescheiden door een schuine streep. Voor en achter de mededeling staan steeds drie plustekens of sterretjes.

+++123/1234/12345+++ of ***123/1234/12345***

Deze soort mededeling is er gekomen om betalingen automatisch te kunnen verwerken. De eerste tien cijfers zijn vrij te kiezen en zijn bijvoorbeeld een klantennummer of een factuurnummer. De laatste twee cijfers vormen het controlegetal dat verkregen wordt door van de voorgaande tien cijfers de rest bij Euclidische deling door 97 te berekenen (de zogenaamde modulo 97*). Een uitzondering hierbij is wel: Indien de rest 0 bedraagt, dan wordt als controlegetal 97 gebruikt.

Als het controlegetal niet overeenstemt met de 10 eerste cijfers, dan wordt de betaling geweigerd. Zo wordt voorkomen dat er willekeurige fouten optreden bij het manueel ingeven van betalingsopdrachten.

Europese gestructureerde mededeling (ISO11649)

Voor betalingen binnen Europa is er met SEPA ook een Europese gestructureerde mededeling gekomen. Deze zogenaamde “Creditor Reference” is gebaseerd op de ISO11649 standaard. Deze heeft, net als de Belgische OGM een ingebouwd algoritme dat de kans op fouten minimaliseert.

Deze gestructureerde mededeling ziet er net iets anders uit dan de Belgische. Het zijn de letters ‘RF’ gevolgd door een check digit bestaande uit 2 cijfers en maximum 21 alfanumerieke tekens.

RF18 5390 0754 7034

 

Hoe interesant het ook is om het “hoe” en “waarom” te kennen,de manuele berekeningen gaan uitvoeren voor elke factuur is onbegonnen werk. Vertrouw daarom op een sofwarepakket als ROX-E.NET om eenvoudig een goede referentie te genereren voor elke factuur en dit zowel in OGM als ISO11649 formaat.

Wil je graag in detail zien hoe de modulo97 berekening in zijn werk gaat? In de bijlage hieronder hebben we een voorbeeld uitgewerkt.