Welke (gratis) antivirus moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een antivirus software is de meest vanzelfsprekende vraag:

“hoe goed beschermt dit mijn computer tegen virussen?”.

Ook al is dit de hoofdfunctie van elke antivirus software, het is zeker niet het enige dat dit stukje software voor jou kan doen. Vooral betalende antiviruspakketten geven een pak extra functies.

Een andere, vaak over het hoofd gezien deel van de vergelijking is de impact die je antivirus heeft op je computer. Wat ben je met een feilloze bescherming als het je pc onwerkbaar traag maakt?

Daarnaast is er natuurlijk ook de kostprijs. Waarom zou je als consument nu in hemelsnaam gaan betalen voor iets dat je evengoed gratis kan krijgen?!

Dus samengevat:

Een goede antivirussoftware beschermt je systeem voldoende, zonder het te vertragen en zonder een aanslag te plegen op je portemonnee.

Maar welke moet ik dan kiezen?

Gratis antivirussoftware

Avast Free Antivirus 2016

Het gratis kleine broertje van Avast Antivirus is een geweldige keuze.

Deze software test bovengemiddeld als het op bescherming aankomt en heeft een gebruiksvriendelijke user-interface.

 

 

AVG Antivirus Free

AVG is een combinatie van een grondige beveiliging met een minimale systeembelasting. Nadeel is dat de interface onnodig ingewikkeld is.

 

 

 

Avira Free Antivirus 2017

Avira komt technisch als winnaar uit de bus. Een lage impact op je systeem, gecombineerd met nagenoeg perfecte bescherming Enkele nadelen: de interface is niet echt geweldig en de reclame die af en toe verschijnt is van het type “bangmakerij”. Niet echt netjes.

 

Eervolle vermelding: Microsoft Windows Defender

Tests wezen uit dat deze soms wel wat steken laat vallen, maar de geïntegreerde software zorgt ervoor dat de belasting op je systeem bijna onbestaand is. Een goed alternatief voor mensen met een wat tragere computer.

 

 

 

Betalen voor antivirus software?

Zoals je hierboven al kon lezen: met één van bovenstaande gratis antivirus pakketten zit je zeker safe. Wat is er dan zoveel beter aan de betalende variant?

Qua bescherming zijn ze ongeveer gelijk. De betalende versies gaan wel above & beyond hun gratis versie: bescherming tegen ransomware, identiteitsbescherming, veilige omgevingen voor pc banking, …

Voor een bedrijf dat zijn gegevens wil veilig houden is de betalende optie vaak een betere keuze.

 

Conclusie: Onze persoonlijke keuze valt op Avast Antivirus. Niet alleen omdat dit zeer degelijke software is, die heel mooi scoort op allerhande tests, maar ook omdat deze goed opschiet met onze eigen software. Hier op kantoor maken wij zowel van de gratis als de betalende variant gebruik.

 

Voor het schrijven van dit artikel hebben we ons gebaseerd op testresultaten van AV-Test , recensies van PC Magazine en Techpulse en onze eigen ervaringen.