Hoe zorg ik voor een veilig wachtwoord?

Wie onze blog een beetje volgt weet dat, naast fiscaliteit ook cyberveiligheid ons nauw aan het hart ligt. Wij doen er alles aan om met onze software jouw gegevens zo veilig mogelijk op te slaan. Maar het is uiteindelijk aan de gebruiker om verantwoordelijk om te gaan met zijn wachtwoord. Daarom vertellen we deze week wat meer over veilige wachtwoorden. Hoe maak je sterke wachtwoorden en hoe ga je om met gedeelde wachtwoorden in je team? Lees hieronder onze tips voor het kiezen van een veilig wachtwoord.

Maak het origineel

Ga niet voor een snelle of makkelijke oplossing. Wat bedoelen we hiermee? Iets dat bij voorkeur niet op dit lijstje te vinden is. Kies een origineel en uniek wachtwoord.

slechtste wachtwoorden

Het Amerikaanse securitybedrijf SplashData kwam in 2013 met een lijst van de slechtste wachtwoorden ter wereld. Anno 2017 is er nog niet veel verbetering in zicht.

Deze lijsten zijn makkelijk te vinden op het internet. Een hacker gaat zo’n lijst combineren met een lijst van gekende e-mailadressen. Op die manier kunnen ze makkelijk toegang krijgen tot jouw gegevens. 

Maak het lang

Een lang wachtwoord dat je makkelijk kan onthouden? Kies dan voor een wachtzin. Kies een zin die je makkelijk kan onthouden, dit kan een kinderrijmpje zijn, een grappige quote,.. alles wat voldoet aan het aantal verwachte tekens. Is je zin te lang? probeer dan om enkel de eerste of tweede letter van elk woord te gebruiken. Voeg hier een nummer aan toe (een huisnummer, rugnummer van je favoriete voetballer…) en om het extra veilig te maken: nog een symbool. Op deze manier creëer je een wachtwoord dat zowel uniek als moeilijk te kraken is, zonder dat het moeilijk te onthouden is.

Maak het uniek

Hackers gebruiken niet alleen lijsten van veel voorkomende wachtwoorden in hun pogingen om in je accounts te komen, ze krijgen vaak ook gegevens uit datalekken. Als nog maar één van de websites waar je een account hebt een lek heeft, dan mag jouw wachtwoord nog zo uniek en moeilijk zijn, als je het overal gebruikt dan hebben diezelfde hackers opeens toegang tot al jouw accounts.

Maak dus een uniek wachtwoord voor elke account. Te veel werk? Maak dan minstens één variatie per website.

Maak goede afspraken

Als jij niet de enige gebruiker bent van een account, dan vormt dit extra moeilijkheden die mogelijke gevaren met zich meebrengen. Soms kan je niet anders dan wachtwoorden delen met je collega’s.

Het is belangrijk hier goede afspraken over te maken. Maak een wachtwoordkluis aan of een versleuteld document waar al deze wachtwoorden bewaard worden. Stel iemand aan die deze wachtwoorden actueel houd en spoor je collega’s aan om het hoofdwachtwoord nergens (onveilig) te bewaren.

Help! Ik heb een slecht geheugen!

Een apart wachtwoord voor elke site, lange zinnen, cijfers, letters, speciale tekens,… Sommigen onder jullie hoor ik al zuchten. “Hoe ga ik dat allemaal onthouden?!”

Niet gevreesd. Er zijn heel wat hulpmiddelen te vinden die je helpen om al je wachtwoorden veilig te houden. Hieronder licht ik er eentje toe, maar als je eens googelt naar “wachtwoordkluis” kom je ongetwijfeld terecht bij een paar prima alternatieven.

Wat je zeker niet mag doen is je wachtwoorden bijhouden in je notities op je smartphone, je mailbox of in een onbeveiligd document op je bureaublad of een post-it die aan je bureau hangt.

Lastpass

Lastpass is een zogenaamde wachtwoordkluis. Je kan er al je verschillende wachtwoorden veilig bewaren en beveiligen met één hoofdwachtwoord.

Naast deze functie vult Lastpass ook nog eens automatisch je wachtwoorden aan in je browser, kijkt hij of je wachtwoorden sterk genoeg zijn en geeft je de optie om per website een nieuw, sterk wachtwoord te genereren.