Niet méér maar beter werken

Kwaliteit boven kwantiteit. Dat is een gouden regel, zeker als het gaat over werken. Wat is het nut van 60 uur per week te werken als je op het einde van die week niet eens het gevoel hebt goed werk verricht te hebben? De ideale werkdag is daarom geen sprint maar een marathon, waar goede voorbereiding aan vooraf gaat. Je productiviteit zal een pak beter zijn als je je tijd goed plant. Neem de tijd om jouw energieniveaus doorheen de dag te leren kennen en pas je planning daaraan aan.

Een goede werkdag begint de dag ervoor.

Plan je werkdag de avond ervoor. Op die manier kan je ’s ochtends meteen aan de slag. Gebruik dat laatste half uur van de werkdag om je planning voor de dag erop samen te stellen.

Ga ook zoveel mogelijk op een vast tijdstip slapen en begin 45 minuten op voorhand reeds je activiteiten aan te passen (geen werkmails meer beantwoorden!). Genoeg slapen is niet alleen een beloning op zich maar het geeft je ook meer helderheid, veerkracht en creativiteit doorheen de dag.

Doe het belangrijkste eerst.

Wanneer je ’s morgens aankomt op je werk, heb je waarschijnlijk de meeste energie en de minste afleiding. Gebruik deze moment om je belangrijkste taak uit te voeren. Doe dit maximum 90 minuten aan één stuk. Na deze tijdsspanne begint je aandacht namelijk te verzwakken.

Pauzeer regelmatig.

Het voelt misschien als een goede werkethiek om te blijven doorgaan maar door regelmatig te pauzeren vul je je energiereserves aan en kan je met meer energie terug aan de slag. Probeer deze pauze in te vullen met wat beweging en frisse lucht (niet met Facebook!).

Negeer je humeur niet.

Negatieve emoties leiden tot impulsiviteit. Je maakt sneller slechte beslissingen. Vermoeidheid, overbelasting, zelfs honger. Deze zaken gaan niet uit zichzelf over door ze te negeren. Stel vast wat het probleem is en neem de tijd om hier iets aan te doen.

Maak ook tijd voor niet-dringende zaken. 

Je kan niet constant aan hetzelfde hoge niveau functioneren. Identificeer die lage-energiemomenten en gebruik deze voor minder belangrijke zaken. Ga eens door je ontvangen nieuwsbrieven. Bekijk je LinkedIn pagina, lees een interessant boek. Zo vul je die tijd ook nuttig in.

Durf de knop eens uit te draaien.

Zeker ondernemers hebben vaak het gevoel dat ze altijd in werkmodus zijn. Door smartphones en tablets is het werk nooit veraf. Durf daarom ook gewoon af en toe “nee” te zeggen. Plan een weekendje weg in de natuur zonder elektronica. Of blijf gewoon een dagje thuis met je telefoon uit. Je zaak kan wel een dagje verder zonder jou en zal veel meer aan jou hebben als je batterij opgeladen is.

Bouw wat rustmomenten in.

Plan deze rustmomenten en communiceer dit naar je partners en klanten. Maak duidelijk dat deze vrije tijd heilig is. Een strikte scheiding tussen privé en werk helpt je mentaal in evenwicht blijven. Je zal je minder snel overweldigd voelen.

“Gestolen momenten”

Michiel Mertens en Anaïs Torfs (Going East) gaven deze leuke naam aan ongeplande pauzes. Een wandelingetje door het park, een kop koffie drinken op je terras. Deze spontane activiteiten helpen je energieniveau weer aan te vullen en zijn een fijne onderbreking van de werkdag als het even niet goed gaat.

Bronnen:

Trends 

Harvard Business Review