Nieuwe PC gekocht? Doe dan eerst deze 3 dingen

Ok, je nieuwe computer staat te blinken op je bureau. We raden je aan om niet meteen aan het werk te gaan maar eerst nog enkel voorbereidingen te treffen. Waarom? Het zal er vooral voor zorgen dat je later geen onaangename verassingen tegenkomt en het zal vooral de levensduur van je nieuwe computer een pak verhogen.

Controleer op updates

Windows 10 download en installeert normaal gezien regelmatig nieuwe updates, op die manier heb je daar als gebruiker weinig last van. Maar als je een pc hebt gekocht en die heeft al een tijdje geen verbinding met het internet gehad kan het zijn dat die een beetje achter zit met zijn updates.

Controleer dus op updates en laat deze installeren. Het kan even duren maar nadien ben je op je gemak.

Verwijder bloatware

Koop je een nieuwe pc dan is er vaak al vanalles op geïnstalleerd. Handig zou je zo denken. Maar niets is minder waar. Al deze extra software, bloatware genoemd, vertraagd je systeem aanzienlijk.

Je kan deze overbodige software handmatig gaan verwijderen via je controlepaneel of je download een handige tool die dit gewoon voor jou doet: PC Decrapifier.

Deze tool identificeert overbodige programma’s en laat je die makkelijk in één keer verwijderen.

Installeer de basics

  • Browser

Niet iedereen is een fan van Microsoft’s opvolger van Internet Explorer: Edge, die standaard op nieuwe computers met Windows 10 pc’s staat. Installeer in dat geval Chrome of Firefox.

  • Antivirus en antimalware

Niet zeker wat te kiezen? Lees er zeker eens ons artikel op na. Een goede aanvulling op je antivirus programma is een anti-malwareoplossing zoals het gratis programma Malwarebytes.

Een programma om archiefbestanden te openen

Je zal regelmatig bestanden ontvangen in een ZIP of RAR bestand. Installeer daarom een programma om deze te openen. Je kan hiervoor het gratis 7-Zip gebruiken.

  • Een PDF lezer

Steeds meer documenten komen bij de lezer terecht in pdf formaat. Je kan kiezen voor Adobe’s eigen Acrobat Reader maar deze is, zeker op iets tragere systemen een zware belasting. Je kan daarom kiezen voor een iets lichter alternatief als PDFescape of Gaaiho Reader. Deze hebben als extra voordeel dat je er ook pdf’s mee kan bewerken.

  • CCleaner

Een onmisbaar programma op elke computer. Ccleaner helpt je systeem optimaal te blijven presteren. Scan regelmatig en ruim overbodige bestanden op, zonder het risico te lopen dat je belangrijke systeembestanden gaat verwijderen.

 

Kijk je er al tegenop om al deze programma’s te gaan installeren? Kijk dan eens naar Ninite. Met Ninite selecteer je een aantal programma’s die je nodig hebt en dit handig stukje software zal deze voor jou in één keer op je systeem installeren.

Ben je klaar met deze essentiële programma’s? Dan is het tijd om te gaan personaliseren. Kies een leuke wallpaper en maak je computer helemaal de jouwe.

Vergeet zeker niet om ook ROX-E.NET terug te installeren. Je kan dan meteen verder werken aan je boekhouding vanop je splinternieuwe computer!